Hello2happiness.com

onsdag 1 mars 2017

Fastlagsbullar /semlor utanvitt socker, gluten och mejerier

Hej! 

Sportlov här med feber för minstingen och hela tiden försöka hitta på program till den äldre sonen, hard work ;) Igår blev det leklandet Maxifun med hans dagiskompis och dennes mamma. Får se vad vi hittar på idag...

Igår var det ju fastlagstisdagen/fettisdagen och då ska det ju ätas minst en semla, måste vara mitt favoritbakverk! Jag ÄLSKAR semlor/fastlagsbullar!!! Med sylt eller mandelmassa, båda funkar. Men i fredags startade jag en liten "detox" för att det blivit för mycket av det goda den senaste tiden (sen jul :P) och utesluter vitt socker, gluten och äter väldigt lite mejeriprodukter. Hoppas på att bli lite piggare och fräschare, har verkligen inte varit på topp den senaste tiden. Så trött och orkeslös. Så det kunde ju inte bli en traditionell bulle utan en specialversion och jag valde då att göra en "sockerfri", glutenfri och mejerifri version ur Hanna Göranssons kokbok "Friendly food", har gjort dem en gång tidigare och de blir verkligen goda. T.o.m min sockerglade sambo gillade, och det om något är ett bra betyg! :DNi ska självklart få receptet! 

Hannas nyttiga semlor

INGREDIENSER

Ger ca 6 st stora eller ca 12 st små

1 dl kokossocker, eller annan valfri torr sötning
1 dl grovmalt mandelmjöl
1 dl finmalt kokosmjöl
1 dl potatismjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kardemumma
1 krm salt
3 msk kokosolja
3 ägg
2 1/2 dl valfri mjölk

MANDELMASSA

1 dl grovmalt mandelmjöl
3 msk valfri mjölk
1/2-1 msk agave sirap eller annan valfri sötning

KOKOSGRÄDDE 

2 dl kokosgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
Lite sötning 

(Vispas ihop till en bra fastare konsistens)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
3. Smält kokosoljan tillsammans med kardemumman. Vispa ner mjölk och 2 ägg + 1 äggula.
4. Vispa äggvitan till ett hårt, vitt skum, gärna med elvisp.
5. Blanda dom torra ingredienserna med kokosolja – och mjölkblandningen. Vänd till sist ner äggvitan i smeten. Smeten ska vara tjock och krämig. Låt smeten stå i 5 minuter.
6. Forma med hjälp av en sked eller lätt fuktade händer fina bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper på. Du kan även lägga bullarna i smorda muffinsformar. Sätt plåten i ugnen och skvätt 1 msk vatten på ugnens botten. Stäng luckan fort. Grädda i 10-15 minuter om du gör små, 18-25 min om du gör stora. Eller tills dom är gyllenbruna. Öppna inte luckan förrän bullarna fått fin färg.
7. Under tiden blandar du ihop ingredienserna till mandelmassan genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. J
8. När semlorna är klara låter du dom svalna på galler. Skär sedan ett topplock och gröp ur ett litet hål där du lägger mandelmassa och toppar med kokosgrädde. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar